• GRATIS VERZENDING VANAF 35,-
 • +31(0)70-7370250
 • Stel je vraag via de chat, wij reageren zo snel mogelijk.

Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

Een fantastisch debuut voor Tessa Kortekaas tussen de ‘grote namen’!

Een fantastisch debuut voor Tessa Kortekaas tussen de ‘grote namen’!
STORIES

fusionteamnl-tessakortekaas-

1️ Lucy Charles Barkley
2️ Gurutze Frades Larralde
3️ Annah Watkinson
4 Lauren Brandon
5️ Anja Ippach
6 Tessa Kortekaas

Zo luidde de uitslag van Ironman Zuid-Afrika en trots dat ik ben om in dit rijtje te staan, een fantastisch debuut tussen de ‘grote namen’.

fusionteamnl-tessakortekaas-ironman-

Laten we bij het begin beginnen. De verwachtte zenuwen, die er normaal zelden of niet zijn, waren ook deze week minimaal. Ik was meer nerveus voor het tv interview en de persconferentie dan voor de race, maar ook dat viel uiteindelijk reuze mee.

Twee lessen heb ik geleerd: 1. Neem de bidon van je nutrition sponsor mee naar de persconferentie en neem een slok als het interview erop zit. 2.Neem deodorant mee, maar dat geld misschien alleen als rookie, ik kreeg het er behoorlijk warm van namelijk....

fusionteamnl-tessakortekaas-ironman-zwemstart-

Eenmaal in het startvak, enkele minuten voor de start, begon mijn hartslag toch wel hevig te stijgen. Een half uur voor de start werd medegedeeld dat het zwemmen werd ingekort tot een afstand van 1600 meter. De harde oostenwind zorgde voor een ruige zee, te risicovol om allee circa 2000 deelnemers de volledige afstand te laten zwemmen. Eerlijk gezegd was ik er niet getreurd om. Enkele dagen eerder had ik me in deze wasmachine begeven en dat was geen pretje.

Om 6:35, 5 minuten na de heren klonk het startkanon voor ons en sprintten we met 12 dames de zee in. Het voelde voor mij vechten tegen de golfslag en vechten om bij een groepje van drie te blijven. Ik raakte ze kwijt en baalden maar probeerde door te blijven halen, een lekker ritme bleef helaas uit. De 1600 meter bleek 2000 en toen ik bij de fietsen aan kwam bleken er al 8 weg te zijn.

Het fietsparcours was een ronde van 90km welke we tweemaal af moesten leggen, simpelweg heen wind mee en terug wind tegen. 1 dame had ik direct in het vizier en langzaam maar zeker naderde ik. In de verte dacht ik een groepje van drie te zien rijden, waardoor ik iets meer vermogen trapte dan eigenlijk de bedoeling was.

Ik naderde dichterbij maar toen was er van de drie maar één dame over. Na de eerste ronde realiseerde ik dat ik de wattages echt beter moest controleren wilde ik een sterke marathon lopen. Het laatste deel was heftig, stukken vals plat en steiler dan dat, met volle wind tegen. Zoals voorspeld zou de wind in de loop van de dag meer en meer toenemen.

Gelukkig ben ik een Lanzaroots briesje gewend. Blij dat ik na 5u18 (in 7e positie) eindelijk van de fiets af mocht, maakte ik voort door de wisselzone, geholpen door de fantastische Zuid-Afrikaanse vrijwilligers.

fusionteamnl-tessakortekaas-ironman-

De marathon was een 4x 10,5km loop met twee heuveltjes erin, geen makkelijk parcours. En dan nog maar te zwijgen over de wind die er inmiddels door Port Elizabeth raasde. Ik probeerde het parcours mentaal makkelijk in te delen en vertelde mezelf: de kilometers voor de wind zijn gratis, dus eigenlijk is het maar 21km afzien. Ik probeerde mijn geplande pace van 4:35-4:45/km te controleren maar ik vloog en deed de eerste 21km in pak ‘m beet 4:30/km.

Inmiddels opgeschoven naar de 6e positie, met geen grote dreiging in de achterhoede en een vrij groot gat met de top5. Een groot verval had ik niet maar van circa 30 t/m 35 had ik het wel even zwaar, de snijdende wind vol van voren. Mensen begonnen groepjes te vormen, om uit de wind te lopen, men zou haast het draften tijdens het looponderdeel moeten gaan verbieden. Natuurlijk was er weer net geen grote sterke vent die mij uit de wind kon houden, sterker nog, ik had er een in mijn kielzog.

Met moeite hield ik de pace onder de 5 minuten maar ik wist dat ik nog ‘fris’ genoeg was om het tempo voor de wind weer te herstellen en de laatste 2km tegen wind op karakter kon doorhalen. Euforisch kwam ik na 9 uur en 18 minuten over de finish met een marathontijd van 3u12. Ik wist dat ik goede stappen heb gemaakt in de aanloop naar deze race, maar het moet er maar net op het juiste moment uitkomen.
Niet veel later finishte mijn coach en trainingsmaatje Miguel, die er uiteindelijk slechts 15 seconden langer over gedaan heeft (sorry!).

Beiden uitgeblust en dik tevreden plofte we neer in een zitzak in de pro lounge, ik als pro, hij als coach, waar we werden verwend met allerlei lekkers. Geloof het of niet maar na een dag op vloeibare voeding was mijn maag nog in orde en at ik alles wat los en vast zat.

Ik had geen specifiek doel voor deze wedstrijd, uiteraard wel een finishtijd voor ogen waarmee een klassering bij de beste helft mogelijk zou zijn. Mijn eerste seizoen zou vooral in het teken staan van ervaring opdoen, zowel op wedstrijd- als trainingsniveau.

Voor mezelf wilde ik vooral bewijzen dat ik pro-waardig ben, mezelf kan meten met de grotere namen en niet ergens achterin het veld eindigen. Ik geloof dat ik bij deze mijn doel bereikt heb... Happy triathlete!

Tria groetjes, FusionTEAMnl atleet, Tessa Kortekaas

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Goede voornemens? Probeer plant-based!
  02 / Jan / 2020

  Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

  Goede voornemens? Probeer plant-based!

 • Wat zijn 226ERS Vegan Sport Gummies eigenlijk?
  02 / Dec / 2019

  Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

  Wat zijn 226ERS Vegan Sport Gummies eigenlijk?

 • Wanneer gebruik je welke FUSION Tight?
  19 / Nov / 2019

  Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

  Wanneer gebruik je welke FUSION Tight?

 • Het belang van goede krachttraining?
  11 / Nov / 2019

  Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

  Het belang van goede krachttraining?

 • Ken jij de bijzondere eigenschappen van merinowol?
  07 / Nov / 2019

  Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

  Ken jij de bijzondere eigenschappen van merinowol?

 • 90% ICON Something to be proud of ... and still missing that 10% to be totally honest with you....
  08 / Oct / 2019

  Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

  90% ICON Something to be proud of ... and still missing that 10% to be totally honest with you....

 • Kou, regen & wind | Wat trek jij aan? Marco Akershoek geeft kledingtips!
  03 / Oct / 2019

  Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

  Kou, regen & wind | Wat trek jij aan? Marco Akershoek geeft kledingtips!

 • De Almeerse FUSIONTEAM atlete Yvette van Wegen wereldkampioen duathlon Powerman in Zwitserland!
  19 / Sep / 2019

  Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

  De Almeerse FUSIONTEAM atlete Yvette van Wegen wereldkampioen duathlon Powerman in Zwitserland!

 • Een nieuw avontuur voor Peter Verhelst bij FUSION BENELUX
  03 / Sep / 2019

  Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

  Een nieuw avontuur voor Peter Verhelst bij FUSION BENELUX

 • Een halve triatlon in Vichy voor kinderen met kanker!
  29 / Aug / 2019

  Fusion BeNeLux - 18 / Apr / 2019

  Een halve triatlon in Vichy voor kinderen met kanker!

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
FusionWorld B.V. 9 / 10 - 8 Reviews @ FusionWorld
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »