• GRATIS VERZENDING VANAF 35,-
 • +31(0)70-7370250
 • Stel je vraag via de chat, wij reageren zo snel mogelijk.

FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

Hoe kom je op het idee om als slechtziende mee te doen aan het NK Para-triathlon?

Hoe kom je op het idee om als slechtziende mee te doen aan het NK Para-triathlon?
STORIES

Zijn er slechtzienden/blinden in Nederland die deze sport beoefenen? En, hoe doen ze dat dan?

Nicoletta geeft je een kijkje in haar sportleven.

runing-blind-nk-triathlon-fusion-wahoo-
Hoe het is om met een visuele beperkingen de drie disciplines binnen de triathlon sport te beoefenen? Nicoletta schreef over de struggles, de hulpmiddelen, de afhankelijkheid van de buddy’s, de onzekerheden maar ook de mogelijkheden en het genieten om te kunnen sporten!

Als ik tijdens een hardlooptraining loop te kletsen over de sportresultaten van mijn buddy, zegt ze: “jij moet ook een keer meedoen met een triathlon, dat vind ik echt iets voor jou!”. Mijn reactie is resoluut: ehhh “NEE”. Drie sportdisciplines, dat ga ik nooit doen!

Al snel vraag ik me af hoe slechtzienden/blinden dat eigenlijk in het zwembad of in open water doen?
Daarnaast heb ik geen racetandem om op te fietsen. Maar, toch word ik getriggerd. Zou het kunnen? Zijn er slechtzienden/blinden in Nederland die deze sport beoefenen? En, hoe doen ze dat dan? Na een paar dagen ga ik me er toch in verdiepen en in mijn netwerk navragen of er iemand mee bekend is.

En jawel, in de regio blijkt al een hardloopmaatje vanuit Running Blind gestart te zijn met het beoefenen van Triathlons. Regelmatig zoeken we contact. Het is eigenlijk best fijn om samen op zoek te gaan naar de mogelijkheden. Ik raak er vol van en kan niet wachten om het zwembad in te gaan om borstcrawl goed onder de knie te krijgen. Dat is al een hele uitdaging. Gaat dit me lukken? Logistiek is het investeren. In mijn woonplaats is geen zwembad aanwezig, dus moet ik gaan reizen naar omliggende gemeenten. Kan ik daar mijn geleidehond ergens veilig achterlaten tijdens het zwemmen? Ik heb haar tenslotte nodig om te reizen. Wat ik ook lastig vind is om de nieuwe omgevingen weer eigen te maken. Ik weet het, dat komt vanzelf en daar vind ik mijn weg wel weer in. Maar toch, het kost veel energie. Maar mijn besluit staat vast.

Ik ga ervoor!
Uiteindelijk duurt het maanden om alles een beetje onder controle te krijgen. Maar de aanhouder wint! Inmiddels train ik bij triathlonvereniging Westland mee in het zwembad. De andere sporters begeleiden mij af en toe, wat ongelofelijk fijn is. Sinds een paar maanden ben ik in het bezit van een racetandem en trap samen met mijn buddy Geraline de nodige kilometers weg.

Het hardlopen kan ik als voorheen blijven doen met mijn buddy Marja. Al bijna 5 jaar staat zij iedere maandagmorgen paraat om samen met mij hard te lopen. Ook de trainingen bij Running Blind in de regio Rotterdam blijf ik volgen.

Mijn uitdaging is een feit: Op 2 juni a.s. doe ik mee aan het NK Para-Triathlon in Haarlemmermeer.
Daarnaast wacht me nog een enorm toffe verrassing. 2Moso, distributeur in mobiele- en sport accessoires, heeft me benaderd met de vraag of ik het leuk zou vinden om in de aanloop naar het NK ondersteuning te krijgen.

De weersomstandigheden, je moet het ermee doen...
Afgelopen winter heb ik trouw de zwemtrainingen gevolgd in het zwembad De Hoge Bomen te Naaldwijk. De temperatuur van het water was precies goed, niet te heet en niet te koud. Alhoewel ik mezelf vaak moest oppeppen om in de avond richting zwembad te gaan, kwam ik altijd vol adrenaline weer terug. Sinds 1 mei wordt er door een aantal fanatiekelingen weer buiten gezwommen in de polder. Ja, ik noem het fanatiekelingen want ik hou absoluut niet van koud open water. Toch, ben ik ook aangesloten bij dit clubje en heb de overstap gemaakt naar het zwemmen in open water.

Als ik in de vooravond zonder zon en met een mega koude wind, aan de waterkant in m’n wetsuit gesjord ben, sta ik er echt niet vrolijk bij.
Gelukkig is m’n buddy Geraline er, dus moet ik wel het water in en laat ik me niet kennen. Tijdens het zwemmen zitten we aan elkaar bevestigd middels een elastiek van ongeveer 80 cm aan ons bovenbeen. Als we zwemmen voel ik dat het elastiek soms strak komt te staan en weet dan dat ik iets moet corrigeren en bijsturen. Ga ik echt te veel richting het riet of naar het midden van het water dan tikt Geraline even op m’n schouder om te stoppen. Als we zwemmen beuk ik soms ook wel eens tegen haar aan, maar als we zorgen dat we hetzelfde tempo aanhouden gaat dat eigenlijk prima en levert het geen blauwe plekken op.

running-blind-nk-triathlon-fusion-wahoo-
Ons doel voor de eerste zwemtraining is om het kort te houden.
Even de tijd nemen om te wennen aan de kou, maar toch zwemmen we ongeveer 1,5 km. Maar dan…. We moeten het water uit…..pff dat is écht flink afzien. Drijfnat en klappertandend langs de snelweg. Je moet het maar leuk vinden?!?!

Hoe bizar, een paar weken later tijdens het NK op 2 juni in Haarlemmermeer is het bloedheet. Het contrast kan niet groter zijn. Het is die dag tropisch warm en het kwik op de thermometer geeft boven de 30 graden aan. Ik weet even niet wat erger is: de kou of de hitte? Het zwemonderdeel gaat die dag goed en we hebben eigenlijk geen last van de warmte. Maar als de wetsuit uitgaat en we de overgang maken naar het fietsonderdeel valt de hitte op ons neer als een warme deken.

Dorst, dorst, dorst tijdens het fietsen.
Het is niet bij te drinken, zo heet is het. Er staat best een pittig windje maar van enige afkoeling is niets te merken. Dan de overgang naar het looponderdeel. Het is echt heel pittig. M’n benen voelen loodzwaar en met deze temperatuur is het gewoon niet leuk. Weinig genieten dus… Als Para atleten starten we als laatste, daarom is het rustig op het parcours. Hartstikke fijn natuurlijk, alleen zijn er enkele vrijwilligers die op de route staan om ons de juiste weg te wijzen al afgehaakt. Ik begrijp het best, ook zij hebben het warm. De hele dag in die bloedhitte met je oranje hesje in de brandende zon is ook niet fijn.

Tja, en dan gebeurt het… we missen een pijl en lopen verkeerd.
Hebben we gewoon een kilometer te veel gelopen onder deze omstandigheden op het NK!?!? Nee, ik verzin dit écht niet. Na het finishen ben ik te moe om me hierover druk te maken, maar wat is dat slordig van de organisatie. Uiteindelijk kom ik als 3e vrouw samen met Geraline over de finish. In mijn categorie PTV1 als 1e dame. En, ik ben er trots op, missie geslaagd.

running-blind-nk-triathlon-fusion-wahoo-
Ik heb geprobeerd je een kijkje te geven hoe het is om met een visuele beperkingen de drie disciplines binnen de triathlon sport te beoefenen.
Ik schreef over de struggles, de hulpmiddelen, de afhankelijkheid van de buddy’s, de onzekerheden maar ook de mogelijkheden en het genieten om te kunnen sporten.

Vaak ontving ik leuke en spontane reacties. En, natuurlijk ben ik ontzettend blij met de ondersteuning die ik kreeg van de sponsoren. Hierbij bedank ik FUSION voor het triathlonpak, de FUSION MULTISPORT SUIT en Wahoo voor de KICKR set-up en de ELEMNT.

Het populaire Fusion Multisport 2.0 triathlonpak is geschikt voor alle triathlon afstanden!

BESTEL HIER NU HET MULTISPORT SUIT MET EIGEN NAAM EN VLAG!
Extra Kosten: € 39.95

running-blind-nk-triathlon-fusion-wahoo-tritahlonpak-
Neem makkelijk voeding mee voor onderweg met de originele FUSION zijzakken op de dijbenen!


De rits bevind zich aan de voorzijde en het pak heeft een extreem hoge zonwering & sportcompressie.


Laat je het pak bedrukken? Levertijd is ca. 1-2 weken. Bedrukking is zoals voorbeeld in de afbeeldingen. De Belgische vlag is ook mogelijk.

running-blind-nk-triathlon-fusion-wahoo-triathlonpak-

Dank voor je tijd & het lezen!

Tot ziens.

Nicoletta Roggen

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Goede voornemens? Probeer plant-based!
  02 / Jan / 2020

  FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

  Goede voornemens? Probeer plant-based!

 • Wat zijn 226ERS Vegan Sport Gummies eigenlijk?
  02 / Dec / 2019

  FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

  Wat zijn 226ERS Vegan Sport Gummies eigenlijk?

 • Wanneer gebruik je welke FUSION Tight?
  19 / Nov / 2019

  FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

  Wanneer gebruik je welke FUSION Tight?

 • Het belang van goede krachttraining?
  11 / Nov / 2019

  FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

  Het belang van goede krachttraining?

 • Ken jij de bijzondere eigenschappen van merinowol?
  07 / Nov / 2019

  FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

  Ken jij de bijzondere eigenschappen van merinowol?

 • 90% ICON Something to be proud of ... and still missing that 10% to be totally honest with you....
  08 / Oct / 2019

  FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

  90% ICON Something to be proud of ... and still missing that 10% to be totally honest with you....

 • Kou, regen & wind | Wat trek jij aan? Marco Akershoek geeft kledingtips!
  03 / Oct / 2019

  FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

  Kou, regen & wind | Wat trek jij aan? Marco Akershoek geeft kledingtips!

 • De Almeerse FUSIONTEAM atlete Yvette van Wegen wereldkampioen duathlon Powerman in Zwitserland!
  19 / Sep / 2019

  FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

  De Almeerse FUSIONTEAM atlete Yvette van Wegen wereldkampioen duathlon Powerman in Zwitserland!

 • Een nieuw avontuur voor Peter Verhelst bij FUSION BENELUX
  03 / Sep / 2019

  FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

  Een nieuw avontuur voor Peter Verhelst bij FUSION BENELUX

 • Een halve triatlon in Vichy voor kinderen met kanker!
  29 / Aug / 2019

  FUSION BENELUX - 29 / Jul / 2019

  Een halve triatlon in Vichy voor kinderen met kanker!

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
FusionWorld B.V. 9 / 10 - 8 Reviews @ FusionWorld
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »